Breaking Boundaries, el documental de 2021

Bernat Garrigós
Patró i director de la Fundació Alive
Biologist
& naturalist

Aquest mes de juny Netflix ha estrenat un documental de caràcter ambiental que cal veure. El documental dirigit per John Clay i narrat per David Attenborough exposa la recerca del científic suec Johan Rockstrom sobre els nou límits que defineixen la sostenibilitat del planeta terra. I en detalla en quin punt ens trobem respecte a cada límit i perquè són importants. El documental s’anomena Breaking Boundaries i el podeu veure a Netflix.

Aquí en podeu veure el tràiler

Els límits avaluats són

  • Canvi climàtic
  • Destrucció de la capa d’ozó
  • Aerosols atmosfèrics
  • Acidificació dels oceans
  • Cicles de nutrients, N i P.
  • Ús d’aigua dolça
  • Usos del sòl
  • Integritat de la biodiversitat
  • Nous contaminants

La recerca estableix una escala de seguretat per cada un d’aquests límits, i ens trobem en zona verda si no hem passat el primer límit, en zona taronja quan hem passat a un risc elevat de desencadenar alteracions a nivell planetari d’aquella categoria o en zona vermella quan ens trobem en un risc molt alt de desencadenar aquelles alteracions. Un cop travessem un d’aquests límits podem desencadenar conseqüències en cascada que encara degradin més la sostenibilitat de tots aquests processos que ens mantenen en vida al nostre planeta i que per tant implicaran una menor capacitat del planeta per seguir sustentant vida.

Segons el professor Rockstrom ja ens trobem en la zona vermella pel que fa a la biodiversitat i els cicles de nutrients, ens trobem a la zona taronja en els canvis d’hàbitat i canvi climàtic, i estem a la zona verda en la destrucció de la capa d’ozó, l’acidificació dels oceans i l’ús d’aigua dolça. Pel que fa a les categories de nous contaminants i aerosols atmosfèrics no tenim dades per avaluar en quin punt ens trobem dins l’escala de seguretat dels límits.

El documental apunta a solucions per alguns d’aquests problemes, i és curiós sentir que un dels elements amb un potencial més important per corregir els problemes de la terra és el tipus d’alimentació que triem, i aquesta és una decisió ben personal que depèn molt poc dels àmbits polítics.

No us el perdeu, segur que us farà pensar.

Feu un comentari