
El Gram (Cymodocea nodosa) és una fanerògama marina, és a dir una planta que fa flors i que viu permanent dins el mar.
A Catalunya la podem trobar força soma, a només 1 m de profunditat, a les badies més protegides del Delta de l’Ebre, o també la podem trobar a més fondària al llarg de moltes platges sorrenques del litoral català.

A la Badia de Roses la trobem formant una sola praderia des de Roses fins a L’Escala, entre els 8 i els 13 metres de fondària aproximadament, en un prat de 400 m a 1.300 m d’ample i ocupant unes 800 Ha de superfície.
Possiblement es tracti de la praderia més gran de l’espècie a escala mundial, tot i que l’espècie té un distribució reduïda a la Mediterrània i a l’oceà Atlàntic, des del sud de Portugal fins al Senegal.

Encara que la comunitat de Cymodocea nodosa no sigui tan complexa i diversa com la comunitat de la més coneguda Posidonia oceanica, té un paper importantíssim en l’ecologia de la Badia de Roses a causa de la seva gran extensió.
Els darrers anys s’ha cartografiat completament la distribució del Gram a la Badia de Roses, però fins ara no tenim dades del seu paper a l’ecologia de la Badia. Aquest projecte vol recollir tota la informació dispersa que tenim de l’espècie i la seva ecologia i publicar un llibre que pugui servir com a punt de partida per a poder estudiar l’evolució del seu estatus de conservació i poder proposar mesures de conservació quan sigui necessari.
El projecte va generant més continguts com per exemple un llistat d’espècies detectades al prat i una galeria de fotos que van prenent els nostres fotògrafs.