El Gram dona fruits a la badia de Roses

Aquesta tardor s’han detectat fruits de la planta marina Cymodocea nodosa enterrats entre les arrels a la badia de Roses.

Com ja hem explicat en una altra notícia, a finals d’estiu hem realitzat un seguit de campanyes entre la Fundació Alive i l’Associació Biosfera , entitat beneficiària de la beca del projecte Gram. L’objectiu d’aquestes prospeccions ha estat analitzar la quantitat de Carboni Blau de l’herbassar de la badia de Roses . Aquest Carboni és el que les plantes submarines han anat capturant al llarg de centenars d’anys i que han enterrat al sediment. D’aquesta manera la vegetació submarina ajuda a mitigar el canvi climàtic. La intenció dels estudis és valorar la importància ecosistèmica del Gram de la badia de Roses.

PRIMERA NOTÍCIA SOBRE REPRODUCCIÓ SEXUAL

Ha estat una sorpresa quan, a l’hora d’analitzar en el laboratori una mostra de les plantes de Cymodocea nodosa, hem pogut observar que hi havia llavors enganxades als rizomes. Aquesta observació representa una prova irrefutable del fet que al Gram del golf de Roses es dona reproducció sexual.

Llavors a l’arrel. Oscar Serrano.

Aquesta és una notícia important, perquè evidencia una dada que es desconeixia. Fins al moment actual no s’ha observat mai la floració de l’herbassar de Cymodocea nodosa de la badia de Roses, malgrat els esforços que els bussejadors de la Fundació Alive han fet per tal de detectar les flors masculines durant la primavera. I és que hem estat buscant les flors mentre fèiem les prospeccions mensuals, per tal de registrar la seva presència, però sense èxit.

UNES FLORS MINIMALISTES

La Cymodocea nodosa és una planta dioica, el que significa que hi ha individus masculins i individus femenins diferenciats. Però no és d’estranyar que als submarinistes els costi trobar les flors mentre bussegen, si tenim en compte que les flors masculines són molt simples i petites formades per uns estrets estams de fins a 10 mm de llargada i que les flors femenines són pràcticament invisibles a simple vista (1-2 mm). La floració té lloc entre abril i maig i els fruits es poden observar entre juliol i agost. Els fruits maduren a la tardor i les llavors, que queden enterrades en el sediment, germinen entre abril i juny de l’any següent.

Fruits de la Cymo
Fruits. Oscar Serrano.

UNES LLAVORS PESADES

Els fruits, que es produeixen per parells, tenen forma de llentia amb un extrem punxegut. La seva mida és d’uns 6×10 mm. Els fruits generalment germinen al costat de la planta mare, ajudant al manteniment de l’herbassar.

Però amb els corrents marins i els temporals de l’hivern es poden desenterrar i separar centenars de metres. D’aquesta manera també participen en la dispersió dels prats.

UNA DENSITAT MODESTA

Un càlcul posterior al laboratori ens ha indicat que la densitat de llavors al Gram de la Badia de Roses és entre 16 i 48 llavors per metre quadrat a la localitat estudiada, prop de la desembocadura del riu Muga. Si considerem que, segons la bibliografia, la densitat de llavors als herbassars de Cymodocea nodosa és molt variable, amb valors màxims de 200 a 600 llavors per metre quadrat, podem arribar a la conclusió que, segons els registres del sediment estudiat, la producció de llavors al Gram de Roses és modesta. No obstant això, l’any que ve els bussejadors de la Fundació Alive estaran a l’aguait per caracteritzar millor la presència de llavors a la badia de Roses, ja que la variabilitat de densitat de llavors entre localitats pot ser molt elevada.

Des de Fundació Alive continuem recollint informació d’aquest prat submarí de 800 ha que, si bé els pescadors locals el coneixen bé, des de l’administració no es tenia coneixement oficial fins fa dos anys, que és quan es va descriure i cartografiar per primera vegada. 

És molt important anar descobrint l’ecologia d’aquest ecosistema i compartir aquest coneixement per tal de reivindicar aquest patrimoni natural submergit que tenim ben a prop.

Feu un comentari