Entrada massiva de gavots a la costa catalana

Bernat Garrigós
Patró i director de la Fundació Alive
Biologist
& naturalist

Fa pocs dies les xarxes s’han emplenat d’imatges de gavots en llocs inusuals, a prop de la costa i fins i tot dins els ports enmig de les barques. El gavot (Alca torda), és un ocell marí que a Catalunya apareix només a l’hivern, provinent de les àrees de cria de l’Atlàntic Nord, i ho fa normalment en un nombre baix d’individus cada hivern.

Aquests dies la plataforma de ciència ciutadana ornitho.cat, gestionada per l’Institut Català d’Ornitologia ha registrat un nombre molt important de cites de l’espècie a tot el litoral català, fins al punt de publicar una nota especial amb les dades d’observacions. Aquest mes de novembre (fins al dia 22) s’han entrat 99 cites quan normalment se n’haurien vist només entre 7 i 8 individus per aquestes dates.

Evolució de les observacions de gavots 2009 – 2022

El gavot té una població mundial al voltant de 700.000 parelles, en un 70% nidificant a Islàndia, i és considerada a nivell global com a espècie quasi amenaçada (Near threatened).

El gavot, una espècie vulnerable a Catalunya

A Catalunya, en el Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, l’espècie es troba a la llista d’ocells vulnerables i, per tant, susceptible de mesures de gestió i conservació. Actualment i a causa de l’entrada massiva d’individus, molts dels quals en un pobre estat de salut, el cos de guardes rurals està recollint tots els individus morts o en malmesos que arribin a la costa catalana. De moment han arribat uns 10 individus morts i un parell de vius que han mort posteriorment tal com informa Ricard Gutiérrez, biòleg, tècnic de Fauna Litoral i Marina del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les primeres anàlisis revelen que els ocells morts es troben extremadament dèbils, i que haurien perdut gran massa muscular. Sense tenir confirmació definitiva sembla que el gavot ha fet el que es coneix com a “fuga de temperi”, és a dir han fugit d’unes condicions marines molt dures a l’Atlàntic Nord, amb vents i onades molt forts que els impedien alimentar-se. Aquests ocells haurien empès una migració important sense haver acumulat greix prèviament i per això arriben en tan males condicions a la costa catalana. Segons Ricard Gutiérrez també estan arribant ocells a les Illes Balears i a les costes italianes.

Aquesta teoria es veuria reforçada per l’arribada d’algunes espècies de gavines rares a les costes occidentals europees i a llocs com l’interior de Catalunya, on haurien estat empeses per aquests temporals atlàntics.

Els centres de recuperació de fauna de Catalunya estan analitzant les restes de gavots i més endavant veuran si aquest fet afecta individus adults o joves i possibles altres causes ambientals del seu estat de salut tan dèbil. De moment segueix en marxa la recollida de gavots pel que es demana a tothom que trobi animals en males condicions que truqui als agents rurals, telèfon 93 561 7000.

Per les xarxes corren imatges i vídeos de gavots alimentant-se a l’interior dels ports de Catalunya i fins i tot la imatge d’un gavot escalfant-se a la sortida de les aigües de refrigeració d’un vaixell de pesca a Blanes (autor desconegut).

Autor desconegut

Veterinaris consultats expliquen que aquest comportament indica un estat de salut molt deteriorat, ja que l’ocell està passant fred i busca escalfar-se. Aquests ocells normalment aguanten condicions molt fredes sense patiment.

Els gavots s’alimenten de petits peixos en zones litorals al voltant dels 20-40 m de fondària i en condicions normals mai es trobarien dins els ports, com està passant aquests dies.

Ricard Gutiérrez també informa que s’ha començat a treballar en un pla de gestió de l’espècie que hauria d’ajudar en la seva conservació a les àrees d’hivernada del litoral català. El treball el duria a terme la Universitat de Girona, amb el mateix equip que ja fa temps que treballa en el pla de gestió del Corb marí emplomallat, una altra espècie d’ocell marí que es troba a la secció de vulnerables del catàleg de Catalunya abans esmentat.

Feu un comentari