El grup de naturalistes, fotògrafs i realitzadors de LimoniumNatura, OxigeNATs i La Sabina, han realitzat el documental “URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa” per explicar com treballa la gent des de fa dècades per protegir aquest ocell amenaçat a la plana de Lleida. A més, l’audiovisual permet descobrir com converteixen el cereal de les àrees protegides per nidificació dels camps, que es deixen sense segar, en una cervesa artesana, l’Urpa. Amb aquest material es vol contribuir a fer de pont entre l’univers agrícola i el de la conservació de la natura, i posar en relleu que es poden teixir complicitats i sinergies entre dos mons, part d’un mateix.
Gràcies a l’aportació realitzada per Alive Fundació al micromecenatge per a finançar el documental, Figueres serà un dels tres punts on es podrà visualitzar el documental i fer un tast de la cervesa Urpa. Serà el pròxim 2 de maig a les 19.30 h a la Cate de Figueres.
En el marc de la presentació del documental sobre l’arpella cendrosa, el biòleg Ramon Fortià presentarà el seguiment que fa dels nius d’esparver cendrós del territori empordanès.
Per a poder assistir, cal reservar entrada enviant un correu a info@alivefund.org. (* Entrades limiates a l”aforament de la sala)
L’arpella cendrosa a l’Empordà
L’arpella cendrosa o esparver cendrós és un rapinyaire mitjà que nia a terra, entre matolls espessos o grans herbassars. A casa nostra, l’hàbitat que actua com a substitut són els grans camps de cereal o farratgeres. El conflicte va esdevenir quan el temps de la sega es va avançar i concidia amb el temps de nidificació, just abans que els polls volessin. Per això, fins als anys vuitanta, l’espècie va patir una forta pressió, desplaçant-la al risc d’extinció a Catalunya. Les campanyes de salvament de nius, un treball de recerca i protecció de l’àrea de nidificació, van aconseguir salvar l’espècie.
A la zona de l’Empordà també s’han detectat parelles que hi nidifiquen. L’any 1980, la Institució Alt-empordanesa per a l’Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) va iniciar l’”Operació Esparver Cendrós” on, mitjançant voluntaris, es localitzaven els nius d’aquest ocell que es trobaven en perill any rere any degut a la sembra. La necessitat d’una major dedicació feia necessari que algú intensifiqués els treballs de prospecció. Ramon Fortià, juntament amb altres biòlegs, va assumir aquesta tasca, aprofitant les dades obtingudes per elaborar la tesi de llicenciatura.
La seva dedicació, però, va superar les expectatives, i des del 1984 fins a dia d’avui, Fortià n’ha fet el seguiment i el registre quantitatiu.
Moltes hores de sol vorejant camps de blat i ordi, vols lliscants a trenc d’alba d’una de les aus més elegants que ens visiten, la remor de les màquines per Sant Joan amenaçant un nial que encara no hem trobat o la mirada poruga dels polls en ser descoberts entre el sembrat, foren algunes de les percepcions i sentiments que ens vincularen –ara ja fa més de tres dècades i ves a saber fins quan– per tant de temps a aquesta espècie.
Ramon Fortià
Alive ha aportat el seu gra de sorra per divulgar l’existència d’aquesta espècie a l’Empordà i per a fer realitat aquest interessant documental que podrà projectar-se a Figueres durant les Fires i Festes de la Santa Creu gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i els Amics del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.