Apareixen les flors als prats de Cymodocea de l’Empordà

Boris Weitzmann
Biòleg associat a la Fundació Alive
Biologist

Els membres de la Fundació Alive portàvem ja dos anys (des del 2019) insistint a trobar la floració d’aquests prats submergits a la badia de Roses. Durant les campanyes de Carboni Blau de l’hivern del 2021 es va detectar els fruits la qual cosa és una prova irrefutable que hi havia hagut flors durant la primavera.

Biòleg submarinista realitzant les tasques del projecte Un Pop de Gram
Biòleg submarinista realitzant les tasques del projecte Un Pop de Gram

Finalment, a finals de juny 2022, durant la 1ª trobada de ciència ciutadana entre fotògrafs d’alt nivell i biòlegs i naturalistes, es va poder registrar la primera flor masculina de la Cymodocea nodosa. Aquesta dada és molt important, ja que és la primera floració que es registra a la badia de Roses.


Unes setmanes després, a la badia de Pals, durant el seguiment dels refugis del projecte Un pop de Gram, hem pogut constatar que aquí també hi ha hagut floració, la qual cosa ens ha donat una gran alegria, perquè, en aquests herbassars, també és la primera vegada que es constata aquest fet.

La flor masculina i la flor femenina

Com ja s’ha explicat en altres articles, Cymodocea nodosa és una planta superior, que va retornar al mar fa molts milions d’anys. I per això és capaç de generar flors sota el mar a finals de primavera i inicis d’estiu.


La masculina és una flor discreta, petita i molt enganxada al sediment. Per veure-la, t’hi has de fixar molt, ja que està reduïda a dos estams plens de pol·len de color marronós i dura molt poc temps. La femenina és minúscula i pràcticament invisible pel bussejador.

Flor masculina en el prat de Gram del golf de Pals
Flor masculina en el prat de Gram del golf de Pals


Aquestes flors, que es pol·linitzen amb els corrents marins, són la manera que té el Gram de dur a terme la reproducció sexual, per ajudar a colonitzar nous territoris i per crear variabilitat genètica.

La major part de la feina de manteniment i de creixement de l’herbassar, però, es fa via reproducció asexual. Aquest sistema es basa en el fet que els rizomes (que són les tiges soterrades en el sediment) van creixent a una velocitat relativament gran i creant estolons. Aquests es van entrecreuant fins a formar prats densos. Hi ha qui diu que semblen pastures de la muntanya.


Si teniu ocasió fixeu-vos bé la pròxima primavera a veure si sou capaços de distingir les flors de Cymodocea nodosa.

Feu un comentari