Impulsem un seguiment d’aus marines amb l’Institut Català d’Ornitologia

En el darrer recull d’informació sobre ocells a Catalunya, les aus migradores marines més amenaçades pateixen una greu manca de dades.

Garrigós i Baucells durant la signatura del conveni

El president de l’Institut Català d’Ornitologia, Jordi Baucells, i el president d’Alive Fundació, Bernat Garrigós, aquest dilluns 16 d’octubre, han firmat el conveni marc de col·laboració entre ambdues entitats per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins.

El conveni dona el tret de sortida al projecte de seguiment d’aus marines al litoral català, una proposta de ciència ciutadana per a conèixer i fer el seguiment d’aquestes espècies que resulten ser indicadores de la salut del mar.

El projecte té com a objectiu establir una metodologia de seguiment d’ocells marins. Aquest estudi, basat en ciència ciutadana, és de gran interès pel rol que juguen aquestes espècies com a indicadores de la salut del mar.

Ocells marins, sense informació

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores.  En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Cal, doncs, informació detallada per poder millorar la presa de decisions i la gestió.

Ocells marins- mascarell

De fet, en el darrer recull d’informació sobre poblacions d’ocells a Catalunya, les aus migradores, entre les quals s’inclouen les marines més amenaçades, van ser el grup amb més manca d’informació de les espècies que es van tractar. Aquest fet fa necessari crear un seguiment que tingui per objectiu augmentar el coneixement i pugui aportar dades sobre on, quan i quants individus d’ocells marins es mouen per la costa catalana. Encara més, si tenim en compte que aquestes espècies ocupen el nivell més alt de les cadenes tròfiques del mar, el que fa que siguin molt sensibles a les alteracions que pateix el medi marí i que, per tant, siguin indicadores molt precises de la salut del mar.

La proposta de seguiment d’aus marines (SAM)

Per aquest motiu, l’ICO i Alive impulsen un seguiment amb una metodologia similar al projecte de seguiment d’ocells marins ibèric (RAM). D’aquesta manera, s’obtindrà informació de qualitat que es podria integrar a escales geogràfiques superiors i cobrir, així, la costa catalana dins del context peninsular.

Per a fer aquest seguiment, en una primera fase es reuneix a les persones expertes en espècies d’ocells marins de tot l’àmbit català. Paral·lelament, es treballa en una segona fase que obri el programa a la resta dels ornitòlegs catalans per tal d’impulsar el coneixement i seguiment d’aquest grup tan important per a la conservació del litoral.

Feu un comentari