Jornada de taurons al canó de Cap de Creus

Bernat Garrigós
Patró i director de la Fundació Alive
Biologist
& naturalist

Dissabte passat va ser un dia de molts de taurons, una mica per coincidència, un xic per constància naturalista i un polsim per sort amb la meteorologia.

El marcatge de taurons

El diumenge estava previst una jornada de captura i marcatge de taurons per part de l’Associació Catalana per una pesca responsable, amb la col·laboració científica de la Fundació Zoo de Barcelona, la Universitat de Barcelona, l’ICM-CSIC (Institut de Ciències del Mar) i el centre d’immersió Sotamar de Cadaqués.

Per la nostra part, la Fundació Alive estàvem convidats, juntament amb el director del parc natural del Cap de Creus, Ponç Feliu, a veure com treballaven uns i altres.

La previsió meteorològica pel diumenge va empitjorar els dies previs i finalment es va avançar al dissabte, que va resultar ser un dia excepcional que va permetre fer totes les observacions.

Dissabte, a les 6 del matí sortíem de l’Escala rumb al canó del Cap de Creus, allà hi havia els pescadors de l’ACPR i els científics intentant capturar les tintoreres, un tauró de poc més de 2 metres, d’un color blau molt atractiu i una silueta especialment hidrodinàmica com si fos un esportiu subaquàtic.

L’objectiu de la captura és marcar els taurons amb unes marques que recullen la posició GPS, a més d’altres paràmetres útils per estudiar la biologia de les tintoreres. Aquestes marques poden passar certes dades via satèl·lit mentre estan enganxades al tauró, però estan dissenyades per tal de deixar-se anar al voltant d’un any després d’haver-se col·locat. Un cop lliures, suren fins a la superfície i es poden recuperar per acabar de descarregar totes les dades recollides al llarg de l’any.

Enguany, a més, també s’han utilitzat marques acústiques, que emeten un senyal sonor que poden captar la xarxa d’hidròfons que hi ha instal·lada a la costa catalana i que ja ha servit per fer estudis molt interessants sobre el moviment de peixos entre les Medes i Cap de Creus.

captura i marcatge de taurons i tintoreres

És molt important entendre la biologia dels taurons, ja que es tracta d’un dels grups de peixos més amenaçats a nivell global, però al mateix temps són espècies clau i, per això, cal fer tot el possible per conservar-los. Llegiu una entrada anterior a aquest blog sobre els taurons i les espècies clau.

La captura i el marcatge és un procés molt professional i ràpid, el tauró no pot estar fora l’aigua gaire més d’un parell de minuts, i tot ha d’estar previst i a punt. Va ser molt interessant veure com treballaven i tornaven a alliberar els taurons en tan poc temps.

Naveguem pel canó de Cap de Creus

Un cop vista la captura d’un parell de taurons, vàrem decidir seguir la nostra ruta en direcció a les parts més fondes del canó del Cap de Creus. El temps no podia ser millor per veure fauna, l’absència de vent i de mar de fons ens permetia buscar qualsevol cosa que alterés la superfície del mar. Normalment, la mala mar amaga qualsevol cosa que hi hagi i, a vegades, fins i tot les balenes passen desapercebudes fins que no les tens a sobre.

Però el dissabte, amb la mar tan plana, vàrem poder trobar una tortuga surant tranquil·lament a més de 200 metres de distància, que ja ens va sorprendre perquè normalment es veuen més al sud, però ja sabem que el canvi climàtic desplaça molts animals a zones més al nord de l’habitual.

tortuga, Caretta caretta

I el més especial va ser que en un trajecte d’un parell d’hores vàrem poder observar 4 tintoreres més i un tauró peregrí. Personalment, només havia vist un tauró els darrers tres anys de sortir a mar, i dissabte en 2 hores en vaig sumar 5. Espectacular.

Les tintoreres són molt discretes, només sobresurt una punteta de l’aleta dorsal que avança i tot darrere es veu la punta de la cua que va d’un cantó a l’altre mentre impulsa el tauró endavant. Fins i tot el peregrí tot i tractar-se d’un animal que devia fer de 7 a 8 metres no destacava gaire fora l’aigua.

taurons, tintorera
Tintorera. Foto: Lluís Culleré
taurons, tintorera
Tintorera. Foto: Lluís Culleré

Aquest dia va servir per fer-nos veure que potser la nostra Mediterrània estimada té una població de taurons més sana del que ens pensàvem. Veurem. Ja estem planificant com fer les properes sortides per poder aprofitar les mars planes de primera hora. Us en continuarem informant.

Al final del viatge i no per menys importants vàrem afegir diverses espècies interessants a la nostra sortida, com un parell de grups de dofins mulars, 3 frarets, 1 gavot, algun centenar de les tres espècies de baldriga de la zona i, fins i tot, alguns capons reials migrant per sobre mar i prop de terra. Potser el més sorprenent dels ocells migrants van ser un grup de falciots en direcció nord a 14 milles de terra i una pobra cuereta blanca esgotada que va decidir parar al vaixell i acompanyar-nos fins que ens tornarem a acostar a terra. I va anar molt bé, la cuereta va fer neteja d’insectes i aranyetes de tota la superfície del vaixell. Bona feina.

Gràcies Lluís per les fotos de les tintoreres! Portar el vaixell i fer fotos de taurons al mateix temps és un objectiu difícil.

Notícies relacionades:

https://www.ccma.cat/324/capturen-quatre-taurons-al-cap-de-creus-per-fer-los-un-seguiment-detallat-i-protegir-los/noticia/3236037/

https://www.emporda.info/comarca/2023/06/13/pescadors-recreatius-ajuden-marcat-taurons-88616819.html

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/11-mediambient/2302951-marquen-tres-tintoreres-i-un-solraig-al-cap-de-creus-per-fer-seguiment-d-aquests-taurons-en-perill-al-mediterrani.html

Feu un comentari