MedFoto ha revelat, aquest dissabte 27 de juliol, les imatges guanyadores de la quarta edició del Concurs Internacional de Fotografia del Mediterrani.
Una cinquantena de persones han assistit a la proclamació dels nou vencedors, amb les onze imatges guanyadores que ha tingut lloc durant el matí del dissabte a la Sala Polivalent del Club Nàutic L’Escala i que també s’ha pogut seguir en línia a través de la plataforma Zoom.
La trobada ha finalitzat amb la inauguració de l’exposició de les 36 imatges i els tres relats finalistes de la quarta edició del MedFoto a la Sala de Juntes del Club Nàutic l’Escala. L’exhibició, titulada “El mar i les persones”, podrà visitar-se en aquest espai fins el proper dia 8 de setembre.
Les imatges guanyadores
La quarta edició de MedFoto ha proclamat vencedora absoluta la fotografia titulada “Mort negra de cries de tortuga marina”, de la fotògrafa turca Şebnem Coşkun. La imatge mostra les conseqüències d’un vessament de petroli que va tenir lloc a les costes Síria el 2021 a través de la mà d’una cria de tortuga marina víctima del terrible accident.
A més del premi absolut, premiat amb 1.000 euros en metàl·lic, s’han premiat les imatges guanyadores de les diferents categories proposades, que rebran 300 euros en metàl·lic.
Destaca, en aquest sentit, el segon guardó obtingut per l’autora turca Şebnem Coşkun a la divisió Conservació i Canvi Climàtic amb la fotografia titulada “Les escombraries del món a la Mediterrània”. Una imatge obtinguda a Hatay, Turquia. Segons l’autora “el canvi climàtic i la contaminació ambiental a tot el món continuen posant en perill la vida i el Mediterrani corre el risc de convertir-se en un “mar de plàstic”. Les xarxes fantasma són un dels perills als quals s’enfronten els éssers vius als seus hàbitats submarins”.
Santi Viladrich també s’ha endut dos dels reconeixements de l’edició 2024. A la categoria Esports i oci amb la imatge “Travessia”, una fotografia realitzada amb dron durant la travessia Sa Cova de les Llagostes, a Sant Antoni Portmany, a Eivissa.
Viladrich també s’ha endut el premi de la temàtica Oficis del mar amb la titulada “Collita de Sal”, una fotografia presa durant al fira de la Sal de Ses Salines, d’Eivissa.
La composició “Dansant a la llum de la lluna” de Bartolomé Santandreu ha estat l’escollida de la secció Paisatge. Per a l’autor “les siluetes recargolades d’aquests pins al costat de la costa semblen evocar el ball d’aquests arbres hipnotitzats per la llum de la lluna plena”. Una imatge realitzada a Alcudia, Mallorca, i que, com explicada Santandreu, ja és única i no es pot tornar a realitzar perquè un dels pins ha sigut tallat.
L’obra de Marc Casanovas titulada “Canvi de vestit”, a la Subaquàtica. Casanovas va explicar que la va obtenir “davant mateix de casa, a Vilassar de Mar”, i que va ser “durant una immersió nocturna, quan vaig trobar aquest exemplar de llagostí que curiosament no es va enterrar davant la meva presència com passa gairebé sempre. De sobte vaig ser testimoni del moment en què el llagostí muda la seva closca, cosa que no havia vist fins ara en els meus anys com a fotògraf”.
Pavel Lychkousky ha estat el vencedor de la divisió Vida Salvatge amb “Afrodita”, realitzada a Mahmutlar, Turquia, l’autor explica que “el martinet blanc fa uns quants anys que ve a la platja d’Alanya, excepte a l’estiu, quan hi ha massa estiuejants. Aquí, caça petits peixos marins entre les roques costaneres. Si us acosteu a l’ocell arrossegant-vos, us permetrà apropar-vos força. El dia de la fotografia, hi havia onades al mar, i es va poder capturar l’ocell blanc entre la suau escuma blanca”.
“Corb Marí”, de Sara Darnés, s’ha adjudicat la categoria Amb mòbil. L’autora afirmava que no sol disparar mai, però que aquell dia es va animar. “El corb marí se submergia per alimentar-se de peix petit, tot ignorant la presència humana que l’observava”. El seu home, l’Albert, es va llençar a l’aigua i Darnés va aconseguir captar un moment on “dos animals terrestres es submergien en el medi maré”. Ho va fer amb mòbil dins una bossa estanca , a Formentera, Illes Balears.
En aquesta ocasió, el reconeixement entre els relats fotogràfics presentats ha estat per a “Calma Chicha” d’Arnau Cloquells, una recopilació d’imatges que segueix un petit grup de surfistes menorquins a la recerca de les onades que el Mediterrani ofereix de forma capritxosa. L’autor explica que “la calor i la quietud desesperant van fer exclamar a un mariner d’origen francès una cosa així com “Això és una calma chiche!”.
“En francès, chiche significa avar, de manera que l’expressió podria traduir-se com “! Això és una calma avara!”. Per a nosaltres, l’absència de vent vol dir absència d’onades, i per tant de surf. Aquest reportatge és una recopilació dels darrers anys en què m’he immers en un món molt amagat i fugaç, on un petit grup de surfistes menorquins busquen aquestes onades que el Mediterrani els ofereix de forma capritxosa. El clima i les condicions del nostre calmat mar fan que la recerca de les onades sigui com un viatge, on no saps què et trobaràs, ni quina recompensa t’emportaràs a casa. Unes vegades es guanya, i altres es perd, és un joc de paciència.”
El premi especial Costa Brava, consistent en un cap de setmana per a quatre persones en un bungalow al Càmping la Ballena Alegre, ha sigut per a Francesc Arnau per la fotografia titulada “La xarxa dels sonsos”. Es tracta d’una fotografia zenital aèria d’una embarcació i la seva xarxa per pescar sonsos a prop de la platja de l’Estartit.
Arnau Vergés i l’obra “Núvol de tempesta” han recollit el guardó especial L’Escala, una nit d’hotel per a dues persones amb un dinar o sopar i una visita al Museu de l’Anxova i de la Sal o bé a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala. L’autor, que repeteix guardó per segon any consecutiu, explica que tenien una sortida en veler pendent amb el seu pare, que havien posposat en varies ocasions. finalment, malgrat el núvol de tempesta amanaçant, van decidir sortir. No es van escapar de rebre una bona pedregada!
L’esperada proclamació les imatges guanyadores de la quarta convocatòria del Concurs Internacional de Fotografia de la Mediterrània ha comptat amb una breu valoració tècnica de les fotografies escollides de la mà d’Oriol Alamany, fotògraf professional especialista en la conservació de la natura i representant del jurat de MedFoto.
Presència d’autoritats
Enguany, el desenvolupament de l’acte on s’han donat a conéixer les imatges guanyadores de MedFoto 2024 ha comptat amb les intervencions del president del Club Nàutic L’Escala Narcís Carreras, el president de la Fundació Alive Bernat Garrigós, la directora de Ports de la Generalitat Annabel Moreno i l’alcalde de L’Escala Josep Bofill.
En aquesta edició, el certamen, validat per l’Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza AEFONA, compta amb el suport de Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de l’Escala, Empordà Turisme, APNAE, el càmping La Ballena Alegre, Festival Portalblau i Improcat.