Primer pop al refugi P19 de l’Escala

Habemus Pop!

Aquest darrer cap de setmana hem pogut comprovar que la línia de l’Escala, situada davant Sant Martí d’Empúries i senyalitzada amb dos galls grocs, ja té com a mínim un dels refugis ocupats.

Es tracta de l’olla número 19, un cadup o catúfol que actua com a refugi petit. A la imatge podem veure el pop a l’interior del seu nou apartament, on ja ha començat a traslladar algunes de les seves pertinences, com la bivalva que es veu en primer pla.

Amb aquesta troballa es comprova que el projecte “Un Pop de Gram” comença el seu camí. D’aquí a uns quinze dies, els biòlegs i submarinistes de la fundació baixaran a recollir les primeres mostres de les restes d’aliments i comprovaran si, a més de l’apartament P19 de la línia de l’Escala, hi ha algun altre refugi ocupat.

Pop al refugi P19

Un Pop de Gram

El projecte “Un pop de Gram” proposa iniciar l’estudi del pop als prats de Cymodocea nodosa del golf de Roses i al de Pals per tal de conèixer quina és la situació de la població d’aquest cefalòpode, quina és la seva dieta, els seus hàbits de reproducció i quina disponibilitat d’aliments troba en aquestes praderies.

Per a desenvolupar aquest estudi, s’han instal·lat dues línies sobre el fons sorrenc del prat de Gram, una al golf de Roses i una al de Pals, de 500 metres i amb 20 catúfols o cadups (refugis per a pops).

A partir de la seva instal·lació, i fins a principis d’octubre, es farà un seguiment quinzenal, fent servir escafandre autònom, per valorar l’evolució de les olles i recollir la informació que puguin aportar. Es visitaran les olles i es registrarà la presència/absència de pops i dels seus rastres. Això ens donarà informació de quan i quants pops hi ha i ens aportarà coneixement de l’eficiència dels cadups de fang com a refugi per pops.

A més, es recolliran les restes de menjar (closques de mol·luscs i crustacis) que es trobin a cada olla i al seu entorn i es guardaran en una bossa individual per a cada cadup numerat. Aquestes restes seran analitzades per identificar l’espècie i la mida. I també es localitzaran les olles en els quals les femelles hagin post els ous, i així es podrà saber quan posen els ous i quin model de cadups prefereixen.

Aquest projecte s’executa amb finançament europeu a través del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava i el Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural.

També compta amb el suport del Projecte Sèpia, la Confraria de Roses, la Confraria de l’Escala, la Confraria de l’Estartit, el Parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i l’ACPR – Associació Catalana per a una Pesca Responsable

Feu un comentari