Oferta pedagògica

L’objectiu educatiu principal de la fundació en les activitats formatives és provocar una transformació del participant cap a unes actituds i valors respectuoses amb el mar. Concretament, els objectius de les activitats educatives de la fundació es basen, principalment, en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 sobre la vida sota l’aigua: Conservar i utilitzar sosteniblement els océans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible.

Un pop de gram

Xerrada sobre l’ecologia del pop comú a la costa empordanesa i visualització del vídeo sobre el projecte d’estudi de l’espècie a la badia de Roses i Pals.

 

Objectius de la sessió
– Conéixer l’ecologia del pop comú.
– Conéixer el projecte d’estudi Un Pop de Gram.

 

Temps requerit
45 minuts

 

Destinataris
– Per a tots els públics. A partir de 8 anys
– Per a centres de submarinisme i grups amb titulació de busseig s’ofereix visita guiada a les instal·lacions dels refugis del pop a Roses o a l’Estartit.

 

Requisits
– Projector

El desconegut prat marí de la badia de Roses

La badia de Roses conté un prat submarí de 800 ha de la fanerògama Cymodocea nodosa, o popularment anomenada Gram.. Un espai d’alta riquesa on espècies com els calamars o les sèpies aprofiten per posar-hi els ous. Però, alhora, un espai molt desconegut! Voleu conéixe’l?

 

Objectius de la sessió
– Conéixer la praderia de Cymodocea nodosa de la badia de Roses.
– Entendre la importància de les fanerògames marines en el nostre litoral.

 

Temps requerit
45 minuts

 

Destinataris
– Per a tots els públics. A partir de 8 anys

 

Requisits
– Projector

Les reserves marines, una solució?

El medi marí ens genera molts beneficis i oportunitats (recursos alimentàris, espais de lleure, …) però també es veu pressionat per activitats humanes. En canvi, el mar és un aliat per mitigar el canvi climàtic. En aquesta activitat treballarem la fràgil relació entre les persones i el mar i la necessitat de protegir espais per seguir-ne gaudint i obtenint recursos.

 

Objectius de la sessió
– Comprendre l’ecologia marina bàsica, els ecosistemes, les relacions predadorpresa i la connexió de moltes persones amb al mar i la vida que conté, inclosa la funció del mar com a proveïdor d’aliments, feina i oportunitats emocionants.
– Conéixer la funció dels oceans en la moderació del clima.
– Comprendre les amenaces als sistemes oceànics i reconéixer la fragilitat relativa de molts ecosistemes oceànics.
– Comprendre les zones de veda i les reserves marines i la necessitat de protegir-les amb una base científica.

 

Temps requerit
Mín. 1h 30 min

 

Edats i requisits
– Menors de 12 anys: Visualització de video, acompanyat d’una activitat de coneixements previs i una tertúlia sobre els efectes de les activitats humanes al mar per a introduir nous conceptes sobre reserves marines.
– A partir de 12 anys: Joc de rol on, per grups, defensaran la seva posició sobre declarar una reserva marina o no en un espai conegut.

Recursos pedagògics

Recull de material i eines per a treballar la sensibilització vers el medi.