Projecte Gram

El Projecte Gram vol recollir tota la informació dispersa que es disposa de l’espècie i la seva ecologia, i generar nous coneixements de l’espècie en l’hàbitat mediterrani.

Què és el gram?

El Gram (Cymodocea nodosa) és una fanerògama marina, és a dir, una planta que fa flors i que viu permanentment dins el mar.

Catalunya podem trobar la Cymocodea nodosa força soma, a només 1 m de profunditat, a les badies més protegides del Delta de l’Ebre, o també la podem trobar a més fondària al llarg de moltes platges sorrenques del litoral català.

 

A la Badia de Roses la trobem formant una sola praderia des de Roses fins a L’Escala, entre els 8 i els 13 metres de fondària aproximadament, en un prat de 400 m a 1.300 m d’ample i ocupant unes 800 Ha de superfície.

 

Possiblement es tracti de la praderia més gran de l’espècie a escala mundial, tot i que l’espècie té un distribució reduïda a la Mediterrània i a l’oceà Atlàntic, des del sud de Portugal fins al Senegal.

 

Encara que la comunitat de Cymodocea nodosa no sigui tan complexa i diversa com la comunitat de la més coneguda Posidonia oceanica, té un paper importantíssim en l’ecologia de la Badia de Roses a causa de la seva gran extensió.

 

Els darrers anys s’ha cartografiat completament la distribució del Gram a la Badia de Roses, però fins ara no tenim dades del seu paper a l’ecologia de la Badia.

Quins són els objectius del projecte?

Els objectius principals són:

 

  • Aportar coneixement sobre l’estat i evolució de la praderia de Cymodocea nodosa del golf de Roses
  • Generar un llistat d’espècies detectades al prat de Gram
  • Treballar en la recopil·lació de dades de la Cymodocea nodosa en aquest hàbitat
  • Estudiar les necessitats de conservació de la praderia

 

Paral·lelament es treballa en la redacció d’una publicació divulgativa per a fer conéixer aquest hàbitat a la població local i administracions implicades, amb l’objectiu que pugui servir com a punt de partida per a poder estudiar l’evolució del seu estatus de conservació i poder proposar mesures de conservació si és necessari.

 

Per a aconseguir-ho, es realitza un seguiment de la praderia del golf de Roses mitjançant immersions periòdiques. Aquestes sortides va generant continguts a mesura que es realitzen les immersions, com per exemple un llistat d’espècies detectades al prat i una galeria de fotos que van prenent els nostres fotògrafs.

Actualment es disposa del projecte “Biodiversitat al Gram ” a la plataforma Minka, on s’està aportant informació constantment gràcies a la ciència ciutadana, i que es nodreix, també, d’altres projectes com l’impulsat amb ANERIS.

Vols formar part de l’equip i aportar dades sobre el prat de gram?