Surfing for Science

La Fundació Alive col·labora amb el projecte Surfing for Science, liderat per la Universitat de Barcelona (UB) amb el suport de la Surfrider Foundation, una iniciativa de recerca per avaluar la contaminació per microplàstics al mar.

L’equip de voluntariat en plena activitat de recollida de mostres

En aquesta investigació científica hi poden participar ciutadans que naveguin amb embarcacions de tracció humana, com el paddle surf, caiac, rem o piragua, recollint els microplàstics mitjançant una xarxa lligada a l’embarcació. Els voluntaris i voluntàries realitzen mostrejos quinzenals d’un mateix transsecte, i tot el que es recull a la xarxa, sense manipulació del voluntariat, es fa arribar als laboratoris de la Universitat de Barcelona per la seva anàlisi i, d’aquesta manera, es pugui detectar la quantitat i tipologia de microplàstics presents.

 
Xarxa del projecte

transsecte a la costa escalenca va des de la sortida del port nàutic, a Riells, fins passada la platja Port d’en Perris, a la Punta. L’equip de voluntaris arrosseguen una xarxa confeccionada a mida pel projecte, i un cop mostrejat, les mostres són emmagatzemades, sense manipulació de l’equip de voluntaris, fins que es traslladen a la Universitat. A través del compte Surfingforsciencelab, de l’aplicació Instagram, es podrà fer el seguiment dels resultats obtinguts.

 

Per a poder desenvolupar aquesta tasca es compta amb la participació del Club Nàutic l’Escala, qui organitza les activitats cada quinze dies i forma i coordina els voluntaris i voluntàries que realitzen els mostrejos.

Xarxa del projecte

La iniciativa Surfing for Science va començar el 2020 i s’ha dut a terme en diversos punts del litoral català, entre ells Llançà i Roses. Durant l’any 2023, el projecte es va iniciar a la costa del País Basc – Plentzia, Mundaka, Orio, Sant Sebastià i Hondarribi – i, a Catalunya, L’Escala acollia un dels punts de mostreig, que se sumava a les estacions de Roses, Palafrugell, Barcelona, Vila-seca i El Perelló.

 

Per a establir l’estació de mostreig del projecte Surfing for Science a la costa de l’Escala es va adquirir una xarxa de mostreig i s’aporten els recursos econòmics necessaris per a la investigació posterior, que determinarà la contaminació per microplàstics de la costa escalenca. D’aquesta manera, s’ajuda al projecte Surfing for Science a continuar investigant al llarg de la costa catalana.