Bernat Garrigós
Patró i president de la Fundació Alive
Biologist & naturalist

Les tasques de l’observador meteorològic de l’Estartit, Josep Pascual, han estat seleccionades per Green Destinations com una de les 100 millors pràctiques del 2023.
Ja som a mitjans de novembre. Comença l’estiuet de Sant Martí i els meteoròlegs ens avisen que aquesta setmana arribarem als 31 °C. És, evidentment, una temperatura de record, molt més alta del que seria habitual, però que està en línia amb les temperatures d’aquest any, que seran altra vegada de record. I això ho sabem perquè hi ha llargues sèries de dades històriques que ens permeten comparar les temperatures actuals i les històriques.
Una de les millors sèries de temperatures marines del món és la que recull precisament a la costa catalana, a l’Estartit, en Josep Pascual.
I avui hem passat el dia amb ell recollint dades a mar.
Ens hem trobat a quarts d’onze del matí a l’Estartit i de seguida hem carregat el material el seu petit llaüt. Avui la mar és plana i fa poc vent. És un dia ideal per sortir a la mar. Però no sempre té tanta sort, i la tramuntana i els temporals li impedeixen molts dies de sortir a prendre temperatures.
Ja fa cinquanta anys que en Josep Pascual recull dades i només en un cas, l’any 1981, no va poder sortir en tot un mes.
En Josep ara surt dos cops per setmana i recull temperatures a tres punts diferents; el primer entre l’Estartit a les Illes Medes, el segon al costat de les Medes i el darrer una milla enfora de les Illes Medes.
En el punt més llunyà la fondària passa dels 80 metres, què és la que ell necessita per prendre la seva sèrie de mesures. En Josep utilitza uns termòmetres digitals que prenen temperatures contínuament des de la superfície fins als 80 m, i també utilitza uns termòmetres tradicionals de mercuri per calibrar les mesures del termòmetre digital.
En total estem prop de dues hores del mar, tot xino-xano, amb el seu llagut i explicant-nos aventuretes i tota mena de detalls de les dades que recull. El que va començar amb unes dades de temperatura marina s’ha anat completant amb dades de la superfície del mar, de meteorologia, d’onades i vent i tota classe de registres ambientals.
La sèrie de dades de l’Estartit és tan important que les han vingut a buscar universitats de tot el món des de Nova Zelanda fins a la NASA. I gràcies elles sabem que la temperatura del mar ha anat pujant progressivament.
Josep Pascual, la persona
En Josep Pascual és un home tímid i humil, però amb una constància digna d’admirar. Quan li pregunto si mai fa vacances em diu que sí, que sovint, a un poblet de la Costa Brava amb unes illes al davant. Queda clar; en Josep és sempre a l’Estartit, recollint dades obsessivament.
La seva professió de topògraf li va oferir els coneixements per recollir dades precises i sense error. Ens explica com calibra els instruments tot sovint i hi va aplicant correccions perquè les dades siguin les més precises possibles. Després, setmanalment, en Josep Pascual prepara uns informes amb els perfils de temperatures i amb els fets més importants de la setmana que farà arribar a una llista molt extensa d’investigadors i gent que l’ha acompanyat al llarg dels anys.
Però en Josep Pascual, tot i ser un home jubilat i tenir una energia inesgotable, haurà de passar el bastó de la recollida de dades a algun deixeble. Hi ha diverses institucions que ja han demostrat un interès a ajudar-lo a fer aquesta transferència, entre elles la nostra fundació Alive. Esperem que en Josep pugui seguir al capdavant molts anys perquè la feina que està fent és imprescindible perquè els climatòlegs facin córrer els seus models i puguem entendre l’abast del canvi climàtic i les seves conseqüències.









Deixa un comentari
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.