Un Tetis ratllat (Tethys fimbria) a la nocturna del gram del mes d’agost de 2021

A la nocturna, organitzada per Fundació Alive amb el CN l’Escala, varen participar 7 bussejadors, molts dels quals varen poder observar un rar i petit exemplar de Tethys fimbria .

Vàrem fer una preunió prèvia explicant el projecte Gram d’Alive de seguiment i caracterització de l’herbassar de Cymodocea nodosa de la badia de Roses. Va seguir un sopar improvisat de pizzes a la sortida, amb una mar negra i una lluna plena d’agost.

Reunió preparatòria de la immersió al gram de la badia de Roses a les instal·lacions del CN l’Escala.

Sorpresa! Un petit exemplar de Tethys fimbria quan acabàvem la immersió.

A part de la visita sobtada d’uns tallahams, unes sepioletes enterrant-se i d’altres peixos dormint entre les fulles, la sorpresa de la nit la va donar un mol·lusc nudibranqui a sota de la barca just abans de sortir de l’aigua, es tractava d’un exemplar de Tethys fimbria. De fet gran part del grup ja havia sortit de l’aigua i estava a la barca. Li vàrem fer algunes fotos i vàrem pujar per la cadena i, en pujar a bord, li vam ensenyar la foto a en Xavi Salvador. Quan va veure la foto no va dubtar en tornar-se a equipar i saltar a l’aigua per enfonsar-se en la foscor del gram, fins a 12 metres.

I efectivament, el va tornar a trobar: un petit exemplar de Tetis ratllat (Tethys fimbria) d’uns 5 cm que es desplaçava pel fons de sorra expandint el seu vel cefàlic per capturar les seves preses (vegeu el video).

Aquest és un dels nudibranquis més grans de les nostres aigües. Pot créixer més de 20 cm, tot i que aquest només feia 3 cm. I és molt rar veure’l quan bussegem. La seva presència a l’herbassar de Gram de la badia de Roses és una bona notícia, ja que indica que al sediment hi ha prou aliment perquè hi hagi reclutament d’aquests depredadors.

Exemplar de Tethys fimbria
Imatge del Tethys fimbria en els sediments. Agost 2021

Aquesta és una de les espècies més rares que hem pogut observar en els seguiments d’aquest espai, amb molt poques cites per submarinistes a Catalunya, i això ens anima a seguir fent immersions i fent recerca en aquest entorn tan peculiar .

Mes info:
https://opistobranquis.info/es/guia/nudibranchia/cladobranchia/dendronotoidea/tethys-fimbria/
https://opistobranquis.org/es/guia/139
o al llibre Guia práctica para fotografiar nudibranquios del litoral español,(sp. 176) de Xavier Salvador, editorial Marcombo 2020.

Fotografies i vídeo: Boris Weitzmann

Feu un comentari