Participem al XVII Fòrum Internacional de Conservació de la Natura 2023 del CeUICN

La Fundació Alive, representada per la directora tècnica, Sònia Duñach, i el coordinador de projectes marins, Boris Weitzmann, va assistir al XV Fòrum Internacional sobre la Conservació de la Natura, del Comitè Espanyol de la Unió per la Conservació de la Natura – UICN (CeUICN), que es va celebrar a la ciutat emmurallada d’Àvila del 16 al 18 de novembre. Tot i que aquests dies els membres de la fundació esperaven trobar un clima fred, el sol va fer augmentar les temperatures assolint els 18 graus en ple mes de novembre, una situació meteorològica que posa en evidència el canvi climàtic.

Aquesta trobada estava oberta a tothom, excepte l’assemblea de membres que es trobava restringida a les entitats vinculades al CeUICN.

El primer acte, que anava dirigit exclusivament a les entitats de la UICN, es va desenvolupar a la Universidad Catòlica de Ávila (UCAV) i va consistir en l’Assamblea General del CeUICN. Durant la reunió es va votar l’entitat seleccionada pel Premi Ones de la Mare Terra Fundació Mediterrània d’enguany i es va aprovar la creació de la nova Comissió d’Educació Ambiental i Comunicació del Comitè Espanyol. Posteriorment, es va celebrar una Assamblea Extraordinària per provar els nous estatuts i reglament pels membres.

En acabat, es van poder visitar les instal·lacions de la UCAV, uns espais equipats amb gran quantitat i qualitat de material de laboratori, amb laboratori tecno culinari, microbiologia, etc.

Exposició al Fòrum UICN

Els actes del fòrum van continuar a la tarda, al Palacio Los Serrano on, des d’Alive, vam poder mostrar l’exposició Surfing for Science. Les ponències de la tarda van atacar directament temes de restauració a nivell legal i europeu: la Llei Europea de Restauració de la Natura i la restauració d’ecosistemes a l’arc euromediterrani. Per concloure la tarda, es van presentar els grups de treball de les diferents comissions internacionals de la UICN.

La consultora en medi ambient Elisa Oteros-Rozas va encetar la jornada de divendres del fòrum destacant la gran oportunitat laboral que crea la necessària conservació de la natura: La restauració de la natura crea llocs de feina i noves oportunitats.

Tot seguit, els presents vam tenir la oportunitat de conéixer fins a 30 casos pràctics de restauració que s’estan duent a terme a l’Estat Espanyol.

Des de la Fundació vam intervenir al fòrum davant unes dues-centes persones, a la secció d’oceans i costes, amb una ponència sobre els prats de cymodocea. Vam explicar les actuacions que hem estat fent els últims anys al prat de gram: des de la beca gram, sobre el carboni blau, el projecte gram, Un pop de Gram i també vam incloure el Projecte Sèpia.

Entre altres entitats, també van assistir i participar al fòrum: WWFMITECO – Fundación Biodiversidad, Global NatureSeo/BirdLifeFundación Oxigeno, OceanogràficCRAM, Generalitat de Catalunya, Mare Terra Fundació Mediterrània, Generalitat Valenciana, Fundación Aula del Mar.

VEURE TOTES LES PONÈNCIES

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura – UICN és una unió de membres composta per organitzacions governamentals i organitzacions de la societat civil.

La UICN compta amb l’experiència, els recursos i l’abast de les més de 1400 organitzacions membres, en més de 160 països, i les aportacions de més de 18.000 experts. Aquesta diversitat i extensa experiència converteix la UICN en l’autoritat mundial sobre l’estat del món natural i les mesures necessàries per salvaguardar-lo.cat

La UICN és una unió democràtica que reuneix les organitzacions més influents del món i els millors experts en un esforç combinat per conservar la natura i accelerar la transició al desenvolupament sostenible.

La organització del Fòrum : el Comitè Espanyol de la UICN

El Comitè Espanyol de la UICN (CeUICN) és l’agrupació d’entitats conservacionistes i administracions públiques en el camp de la protecció de la naturalesa més important d’Espanya. El Comitè està constituït jurídicament com a Associació, des del 1989 i inclou més de 40 entitats, entre ONG i administracions públiques. Està reconeguda com a “entitat d’interès públic”.

El seu objectiu fonamental és la conservació del patrimoni natural i la diversitat biològica i geològica, actuant com a coordinadora i plataforma de trobada i debat entre organismes governamentals i no governamentals responsables o implicats en la conservació de la natura a Espanya, facilitant l’intercanvi d’experiències gràcies a les xarxes de coneixement d’UICN i impulsant la cooperació entre ells.

Feu un comentari