Una alga invasora s’estén ràpidament a les Illes Medes

 

El biòleg responsable d’activitats marines de la fundació Alive i coimpulsor del Projecte Sèpia, Boris Weitzmann, ha realitzat un seguiment de l’alga Asparagopsis taxiformis en el marc de la Reserva Natural Parcial Marina de les Illes Medes (PNMMBT) després de detectar-ne la presència l’estiu de l’any 2023. Aquesta primavera, però, ha alertat que l’espècie està registrant un ràpid creixement en els fons marins de l’espai protegit.

Asparagopsis taxiformis , alga invasora a les illes medes

Segons el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores, Asparagospis taxiformis (ASPTAX/EEI/AL002) és considerada com a invasora a les costes d’Andalusia, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia, on fins i tot s’ha convertit en l’espècie dominant a l’hàbitat rocós, mostrant el comportament propi d’una espècie invasora. S’ha comprovat que Asparagospis taxiformis pot arribar a modificar l’hàbitat i pot representar una seriosa amenaça per a importants comunitats marines com els herbeis de Posidònia oceànica o els boscos de fucals tipus Cistoseira.

La presència d’aquesta alga a les Illes Medes es va detectar, per primera vegada, l’estiu de l’any 2023, durant un curs de Busseig científic per a Ciència Ciutadana organitzat per FECDAS. L’observació d’aquesta espècie es va realitzar a la zona sud de la RNP de les Illes Medes coneguda com a Ferranelles. En aquella ocasió es varen registrar dos peus fixats a una zona rocosa d’algues. Durant la següent edició del mateix curs, a l’octubre 2023, es va tornar a observar. Aquesta vegada, eren 6 peus lleugerament més grans que els detectats dos mesos abans.

És a la primavera d’aquest 2024 quan Weitzmann va dur a terme un registre d’A.taxiformis alarmant. El mes de març el nombre de tal·lus detectats s’havia multiplicat per 30 i la seva llargada mitjana s’havia duplicat.

Pel biòleg, A. taxiformis està protagonitzant una ràpida colonització dels fons marins de la RNP de les illes Medes i mostra tots els indicis de tenir un comportament d’alga invasora.

 

Feu un comentari