Es detecta per primer cop una nova alga introduïda al Cap de Creus

L’espècie en qüestió s’anomena Chrysonephos lewisii, és nativa de l’Atlàntic Occidental i el Carib i a Europa només s’havia detectat a Itàlia i a l’illa de Còrsega

Aquesta setmana l’ ACA feia pública la troballa, per primera vegada a Catalunya i a les costes espanyoles, d’una nova alga introduïda a la Punta Falconera, a la reserva natural del Cap de Creus, al municipi de Roses. Es va localitzar durant les tasques de vigilància de l’arribada d’espècies introduïdes als fons marins de les costes catalanes, que duu a terme en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), s’ha detectat

L’espècie detectada s’anomena Chrysonephos lewisii i és nativa de l’Atlàntic Occidental i el Carib. Es tracta d’una Pelagophyceae, que és una classe d’algues molt poc comunes. Aquesta alga ja estava reportada en determinats llocs de la Mediterrània, en particular a Itàlia i a l’illa de Còrsega, però no havia estat trobada mai a la península ibèrica ni a Balears.

Filaments Alga
 Detall dels filaments de l’alga
Una mostra de l' alga acumulant-se al damunt de la gorgònia vermella.
Una mostra de l’alga acumulant-se al damunt de la gorgònia vermella.

L’alga s’ha detectat a la reserva marina del Cap de Creus durant una prospecció submarina feta durant la primera setmana de setembre, on era present entre 3 i 30 metres de fondària, sent especialment abundant als 20 metres de profunditat, on recobria més del 50% del fons marí de la zona prospectada. L’alga també estava present a Es Gat, cap Norfeu, que pertany a la reserva marina del Cap de Creus.

Una espècie de difícil erradicació

Aquesta alga forma filaments molt prims, de color daurat, que viuen enganxats en altres algues però es trenquen i són enduts pels corrents, acumulant-se en organismes d’elevada importància estructural com la gorgònia vermella Paramuricea clavata.

Segons Enric Ballesteros, investigador del CEAB-CSIC, afirma que l’alga introduïda és una espècie oportunista, de ràpid creixement, però que previsiblement reduirà la seva cobertura les properes setmanes, amb l’arribada de la tardor.

A més, apunta que és possible que la proliferació d’enguany hagi estat afavorida per les elevades i inusuals temperatures d’aquest estiu, però no es pot assegurar que aquesta espècie hagi arribat per quedar-s’hi, tot i que és una alga extremadament difícil d’erradicar. Qualsevol actuació en aquest sentit no faria sinó augmentar la seva dispersió ja que els filaments són extraordinàriament fràgils.

Feu un comentari