Participem en fer realitat el documental sobre l’Arpella Cendrosa

Mapa de distribució. Font: Gencat

Alive fundació hem fet una aportació al micromecenatge a través de Verkami impulsat per naturalistes, fotògrafs i realitzadors per a poder realitzar el documental “URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa”.

L’arpella cendrosa és un rapinyaire mitjà que nia a terra, entre matolls espessos o grans herbassars. A casa nostra, l’hàbitat que actua com a substitut són els grans camps de cereal o farratgeres. El conflicte va esdevenir quan el temps de la sega es va avançar i concidia amb el temps de nidificació, just abans que els polls volessin. Per això, fins als anys vuitanta, l’espècie va patir una forta pressió, desplaçant-la al risc d’extinció a Catalunya.

Les campanyes de salvament de nius, un treball de recerca i protecció de l’àrea de nidificació, van aconseguir salvar l’espècie.

Arpella Cendrosa. Foto: Jordi Bas. Font: Verkami
Arpella Cendrosa. Font: Verkami

Ara, un grup de naturalistes, fotògrafs i realitzadors de LimoniumNatura, OxigeNATs i La Sabina, han impulsat el documental “URPA, un glop fresc per salvar l’arpella cendrosa”. Aquest projecte vol explicar com treballa la gent des de fa dècades per protegir aquest ocell amenaçat a la plana de Lleida.

Paral·lelament, aquest vídeo també permetrà descobrir la com converteixen el cereal de les àrees protegides per nidificació dels camps, que es deixen sense segar, en una cervesa artesana, l’Urpa.

El documental vol contribuir a fer de pont entre l’univers agrícola i el de la conservació de la natura, i posar en relleu que es poden teixir complicitats i sinergies entre dos mons, part d’un mateix.

Alive amb l’Arpella Cendrosa

A la zona de l’Alt Empordà també s’han detectat parelles que hi nidifiquen. Tot i que el documental se centra en l’experiència lleidatana, des de la fundació també s’impulsa el coneixement d’aquestes campanyes de protecció dels nius de la comarca altempordanesa, situats prop de L’Escala, seu de la fundació.

Per aquest motiu, Alive ha aportat el seu gra de sorra, a través de la participació en el verkami proposat, per a fer realitat aquest interessant documental divulgatiu.

De cara a la tardor, s’espera poder realitzar una projecció, oberta a tothom, amb inscripció prèvia, i amb presència de part de l’equip creador del documental, amb una xerrada i debat posterior sobre el projecte i la conservació de l’arpella cendrosa, i, òbviament, amb un brindis final amb cervesa Urpa ben fresca.

Feu un comentari